Odrůdy - Francie

Chmelařská oblast ve Francii je malá, zato malebná, situovaná do vinařské oblasti severovýchodu země – Alsaska, do oblasti města Strasbourg. Klima v Alsasku je polokontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta, což chmelu pěstovanému zde dodává jedinečné plné aroma.

Francouzské chmelařství za posledních 15 let dost zmenšilo plochu z původních cca 700 ha na dnešních asi 320 ha. Bylo to vlivem (do té doby pěstovaných) zejména německých a anglických odrůd. Vlivem rozvoje řemeslného pivovarnictví se plochy orientují dnes již hlavně na francouzské odrůdy a nové šlechtění.

Z odrůd se zde pěstují zejména Strisselspalt, Tradition, Fuggle, Golding, Columbus, Brewers Gold, Nugget, Magnum. V poslední době jsou na vzestupu nové francouzské odrůdy pro své jedinečné aroma v kategoriích tzv. „flavourhops“, jako Aramis, Triskel a Barbe Rouge.

Bouclier

- chmel pro britské pivní styly s tóny francouzské vůně

- Francie
- potomek křížení Strisselspalt s divokými samčími rostlinami z Wye, Kent ve Velké Británii
- vhodný pro obojí použití při chmelovaru
- určený pro Pilsener, Ale a pšeničné pivo

Substituce

Tettnanger

Aroma

Aroma

- bylinné, květinové, trávové s lehce kořenitými a citrusovými tóny

Intenzita Aroma 4/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- na základní a střední chmelení do ležáků, pšeničných piv a Ale

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Francie
Alfa kyseliny 5,2-9 %
Beta kyseliny 2,4-3,3 %
Co-humulon 20-25 %
Celkové silice 1,1-1,6 ml/100 g
Myrcen 38 %
Caryophylen 3,4 %
Humulen 34 %