Odrůdy - Francie

Chmelařská oblast ve Francii je malá, zato malebná, situovaná do vinařské oblasti severovýchodu země – Alsaska, do oblasti města Strasbourg. Klima v Alsasku je polokontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta, což chmelu pěstovanému zde dodává jedinečné plné aroma.

Francouzské chmelařství za posledních 15 let dost zmenšilo plochu z původních cca 700 ha na dnešních asi 320 ha. Bylo to vlivem (do té doby pěstovaných) zejména německých a anglických odrůd. Vlivem rozvoje řemeslného pivovarnictví se plochy orientují dnes již hlavně na francouzské odrůdy a nové šlechtění.

Z odrůd se zde pěstují zejména Strisselspalt, Tradition, Fuggle, Golding, Columbus, Brewers Gold, Nugget, Magnum. V poslední době jsou na vzestupu nové francouzské odrůdy pro své jedinečné aroma v kategoriích tzv. „flavourhops“, jako Aramis, Triskel a Barbe Rouge.

Brewers Gold

- používal se k pěstování pozoruhodných odrůd jako např. Galena, Nugget, Centennial atd.

- r. 1919, Anglie, Wye College
- vyvinul Ernest Stanley Salmon otevřeným opylováním divokého chmele pocházejícího z Mordenu v Manitobě
- použití pro pozdní chmelení
- tóny koření a černého rybízu
- používal se k pěstování pozoruhodných odrůd jako je Galena, Nugget, Centennial a mnoho dalších
- alternativy: Bullion, Cascade, Galena, Northern Brewer (US), Northdown

Aroma

Aroma

- kořenité, černý rybíz, citrón

Intenzita Aroma 8/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Ale, American Pale Ale, Bitter, Barley Wine, Imperial Stout - hořkost

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Francie
Alfa kyseliny 5-9 %
Beta kyseliny 3,5-6,2 %
Co-humulon 40-48 %
Celkové silice 1,9-2,3 ml/100 g
Myrcen 45-60 %
Farnesen stopové množství
Humulen 12-18 %