Odrůdy - Česká republika

Chmel se v České republice pěstuje ve třech chmelařských oblastech vymezených zákonem (žatecká, úštěcká a tršická). Typické mikroklimatické podmínky těchto oblastí pozitivně působí na jedinečný charakter a kvalitu českých chmelů.

Oblasti se vyznačují hlubokými humózními půdami s ojedinělým složením (tzv. "žatecké červenky" nebo opukovým podložím), menším objemem srážek během vegetace a vyššími průměrnými teplotami, což pozitivně ovlivňuje zrání a kvalitu chmele

Most®

- nová privátní česká odrůda naší společnosti (HP 111; #1160)

- původ: Česká republika, Most;

- v registračním řízení ÚKZÚZ od r. 2018, předpokládané ukončení registrace podzim 2021

- nová privátní česká odrůda vyšlechtěna z hybridního potomstva křížením původní výchozí mateřské rostliny americké odrůdy Cascade a samčí rostliny divokých chmelů původem z českých lužních lesů
- základním charakterem hořkosti se řadí do střední skupiny odrůd tzv. "dual purpose" až hořkých "bitter"
- aromatická odrůda, tzv. "flavour hop"
- výrazná, plná a intenzivní příjemná vůně s tóny grapefruitu a tropického ovoce, anansu, jahod, lehce kořenitá

Originální odrůda naší společnosti, v případě poptávky nebo pro více informací nás můžete kontaktovat HOPPRODUCTS, s.r.o.

Informace o odrůdě Most v PDF

Aroma

Aroma

- grapefruit, ananas, tropické ovoce, jahody, (mango, broskev, černý rybíz, tóny citrusů)

Intenzita Aroma 8/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

Složením a obsahem pryskyřic a silic je velmi vhodná na vrchně kvašená piva typu Ale, Pale Ale, Anglická IPA, NEIPA. Hodí se pro druhou polovinu chmelovaru a výtečná je na whirpool a na všechny způsoby studeného chmelení, kde budou dominovat její ovocné tóny. Svým složením a obsahem hořkých látek je též vhodná na střední chmelení nebo celý chmelovar pro dodání základní a jenmé hořkosti díky významnému obsahu farnesenu.

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Česká republika
Alfa kyseliny 7 - 10 %
Beta kyseliny 5,0 - 6,0 %
Poměr alfa/beta 1,3
Co-humulon 25 - 32 %
Celkové silice 1,0 - 1,6 ml/100g
Myrcen 60 - 78 % rel.
Linalool 0,4 - 0,7 % rel.
Caryophylen 4 - 6 % rel.
Farnesen 6 - 12 % rel.
Humulen 0,1 - 1,0 % rel.