Odrůdy - Spojené státy americké

Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.

Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.

Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky. 

Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.

V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.

Sabro™ (HBC 438)

Nová odrůda Sabro ™ (HBC 438) byla vyvšlechtěna společností Hop Breeding Company a uvedena na trh v roce 2018. Sabro je aromatická odrůda v kategorii tzv. "flavour hops" která se vyznačuje výrazným komplexem ovocných a citrusových tónů.

Odrůda s výrazným komplexem tónů tropického ovoce, peckovin a mandarinky s podtóny cedru, máty a smetany. Původ má odrůda Sabro v unikátním křížení kulturního chmele s divokým samičím chmelem novomexickým. Pro výrobu piva se odrůda Sabro osvědčila jako výrazný chmel, který své unikátní aroma výborně převádí i do piva.

 

Aroma

Aroma

Kokosový ořech, komplex tropického a peckového ovoce, pryskyřičné tóny cedru, máty, mandarinky a smetany

Intenzita Aroma 8

Pivovarské využití

Pivovarské využití

Pro dodání specifického aromatického profilu odrůdy je ideální na poslední fáze chmelení i všechny studené fáze. S úspěchem lze uplatnit i na rané fáze chmelení nebo tzv. " single hop". Pivní syly IPA, APA, Saison.

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Spojené státy americké
Alfa kyseliny 14-17 %
Beta kyseliny 5-7 %
Co-humulon 20-23 %
Celkové silice 2-4 ml/100 g
Myrcen 60-70 %
Linalool 0,4-0,6 %
Caryophylen 8-14 %
Farnesen 0,1-1 %
Humulen 6-10 %
Geraniol 1-1,5 %