Odrůdy - Spojené státy americké

Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.

Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.

Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky. 

Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.

V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.

Comet

Odrůda Comet zažívá dnes veliký "comeback". Původně šlechtěná odrůda na obsah hořkých látek se dnes čím dál více používá pro své aroma.

Byla vyšlechtěna v šedesátých letech a k dispozici pro pivovary byla v roce 1974. Původně byla vyšlechtěna jako hořká odrůda na produkci hořkých látek. Od této doby ustupovala do pozadí jiným obsažnějším odrůdám. V posledních letech je opět na výsluní díky svému jedinečnému aroma tzv. "wild American" s grepovým a citrusovým aroma, které vynikne na pozdním chmelení nebo chmelení za studena v amerických typech piv jako je IPA.

Aroma

Aroma

Grep, kořenité, citrusové, trávové

Intenzita Aroma 8

Pivovarské využití

Pivovarské využití

Pro dodání hořkosti na druhé chmelení. Pro aroma na konec chmelovaru, pozdní chmelení, chmelení z studena.

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Spojené státy americké
Alfa kyseliny 9,4-12,4 %
Beta kyseliny 3-6,1 %
Co-humulon 41 %
Celkové silice 1,98 ml/100 g
Myrcen 67 %
Caryophylen 10 %
Farnesen 0,1 %
Humulen 1 %