Odrůdy - Austrálie

V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.

Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.

Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost  ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.

Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.

  

Ella™

- formálně známý jako Stella

- nevlastní sestra Galaxy® a potomků Spalta
- v malém množství kořeněný květinový charakter jako badyán
- ve větším množství nebo při suchém chmelení tropická a grapefruitová příchuť
- vysoká hladina olejů

 

Aroma

Aroma

- cedr, broskev, meruňka

Intenzita Aroma 7/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Lager, Pilsener, Pale Ale, Stout - aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Austrálie
Alfa kyseliny 13,3-16,3 %
Beta kyseliny 4,8-7,8 %
Co-humulon 34-38 %
Celkové silice 2,4-3,4 ml/100 g
Myrcen 40-50 %
Caryophylen 12-18 %
Farnesen 0-1 %
Humulen 16-22 %