Odrůdy - Austrálie
V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.
Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.
Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.
Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.
| Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
|---|---|---|
| Ella™ | 13,3-16,3 % | 34-38 % |
| Enigma | 16,7-19,4 % | 37-43 % |
| Galaxy | 11-16 % | 32-42 % |
| Pride of Ringwood | 7-11 % | 33-39 % |
| Summer | 5,6-6,4 % | 20-25 % |
| Super Pride™ | 13,5-15 % | 26,8-28 % |
| Topaz™ | 13,7-17,7 % | 48-51 % |
| Vic Secret™ | 14-17 % | 51-56 % |
Topaz™
- silné ovocné aroma
- r. 1985, Austrálie, stát Victoria
- vyšlechtila společnost Hop Products Australia v šlechtitelské zahradě Rostrevor
- jedinečná směs odrůd: australských, evropských- s vysokým obsahem alfy a britské odrůdy, pocházející z Wye College v Anglii
- pryskyřičné a travnaté tóny při použití při suchém chmelení
- ovocný profil je intenzivní při použití v receptech s vyšší stupňovitostí
- vůně hřebíčkovitého koření a lehká ovocná vůně liči
- alternativy: Galaxy®, Citra®, Cascade, Riwaka, Rakau, Amarillo®
Aroma
- kořenité, pryskyřičné, ovocný koláč
Intenzita Aroma 5/10
Pivovarské využití
- India Pale Ale, American Pale Ale, Bitter, Amber - hořkost, aroma
Dodatečné informace
| Země původu | Austrálie |
|---|---|
| Alfa kyseliny | 13,7-17,7 % |
| Beta kyseliny | 6,4-7,9 % |
| Co-humulon | 48-51 % |
| Celkové silice | 1,7-2,2 ml/100 g |
| Myrcen | 34-56 % |
| Caryophylen | 7-13 % |
| Farnesen | 1 % |
| Humulen | 8-13 % |