Odrůdy - Austrálie

V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.

Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.

Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost  ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.

Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.

  

Galaxy

- obsahuje nejvyšší procento éterických olejů v tomto odvětví

- r. 2009, Austrálie
- pochází z německé odrůdy Perle
- obsahuje nejvyšší procento éterických olejů v tomto odvětví
- citrusová, broskvová a mučenková vůně, zvláště při pozdním chmelení
- intenzivní chuť
- alternativy: Citra®, Amarillo®, Centennial

Aroma

Aroma

- ovocné - mučenka, broskev, citrusy

Intenzita Aroma 8/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

Pale Ale, India Pale Ale, ESB- hořkost, aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Austrálie
Alfa kyseliny 11-16 %
Beta kyseliny 5-6,9 %
Co-humulon 32-42 %
Celkové silice 3-5 ml/100 g
Myrcen 33-67 %
Caryophylen 7-9 %
Farnesen 2-4 %
Humulen 1-2 %