Odrůdy - Polsko

V Polsku se chmel pěstuje ve třech oblastech a to Lublin-Kielce (největší plochy), Poznaň-Lodž a Wroclaw-Opole (Wielkopolski region).

Klimaticky jde o oblasti trochu rozdílné, zatímco Wielkopolski region má průběh počasí bližší přechodovému západoevropskému, tak oblasti Lublinu mají více charakter klimatu kontinentálnímu, s kratším vegetačním obdobím a většími rozdíly mezi zimou a létem. Půdy jsou zde všeobecně chudší a lehčí. Pěstební plochy chmele se v Polsku posledních letech pohybují okolo 1400 ha. Z hlavních polských odrůd jsou zde pěstovány odrůdy: Lubelski, Sybilla, Pulawski, Marynka a Junga.

Magnum

- základní hořký chmel pro světlé pivo a ležáky

- r. 1980, USA
- původně vyšlechtěný v německém chmelovém institutu v Hullu křížením Galeny s nejmenovanou německou odrůdou
- určen výhradně pro světlé pivo a ležáky jako základní hořký chmel
- vysoký podíl alfa hořkých kyselin
- jeho předností jsou rychlost růstu, výtěžek a vynikající stabilita při skladování
- alternativy: Hallertauer Taurus, Columbus, Nugget

Aroma

Aroma

- pryskyřičné, bylinné, piniové

Intenzita Aroma 8/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- India Pilsener, Belgian India Pale Ale, American Ale, Blonde Ale, Pale Ale, Nut Brown Ale, Dark Ale, Pilsener, Bright Ale, Hefeweizen - hořkost

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Polsko
Alfa kyseliny 11-15 %
Beta kyseliny 4,5-7 %
Co-humulon 21-29 %
Celkové silice 1,9-2,3 ml/100 g
Myrcen 30-45 %
Farnesen < 1 %
Humulen 30-45 %